28.06.2019

Hirsirakentamisella on Suomessa erittäin pitkä historia. Suomen luonto on tarjonnut runsaasti rakennusmateriaalia aikojen alusta alkaen. Ensimmäiset kotimaiset hirsirakennukset ovat lähes 500 vuoden takaa ja nyt ollaan jälleen tilanteessa, jossa perinteiset ja uniikit, asiakkaan omien toiveiden sekä mieltymysten mukaan rakennetut hirsirakennukset ovat nostaneet suosiotaan.

Vehasen Talot on rakentanut hirrestä erilaisia mökkejä, loma-asuntoja, taloja, aittoja sekä muita rakennuksia vuosikymmenten ajan. Yrityksemme toiminta alkoi vuonna 1947 jolloin Vehasen Talot toimi sahalaitoksena, joka palveli jälleenrakennusaikaa. Näimme mahdollisuuden aloittaa oman hirren tuotantoa hyvin nopeasti, ja se aloitettiinkin 1950 luvun puolella. Vehasen Talojen hirsirakentamisen historia korreloi näin ollen koko Suomen historiaa. Samoihin aikoihin Suomessa syntyi todella paljon sahayrityksiä, sillä puuta oli runsaasti tarjolla ja uudisrakentaminen kovassa vauhdissa.

Hirsirakentaminen on muuttunut teollistumisen, koneiden ja laitteiden tuomien kehityksen myötä erittäin tehokkaaksi. Hirsi on materiaalina ekologinen, sillä sen käyttöikä on pitkä ja se eristää lämpöä erittäin hyvin. Hirrestä tehty rakennus sopii Suomen vaihteleviin olosuhteisiin vuodenajasta riippumatta.

Ensimmäinen suomalainen teollisesti valmistettu hirsisauna esiteltiin ulkomailla Brysselin maailmannäyttelyssä vuonna 1958, jolloin kotimainen näyte kansamme artesaaniosaamisesta vietiin ensimmäistä kertaa maailmalle. Hirrestä voidaankin tänä päivänä rakentaa kaikkialle muualle, paitsi eksoottisille alueille, joissa on hirrelle liian kosteat olosuhteet ja paikallinen tuhoeläinkanta eroaa huomattavasti omastamme.

Hirsi rakennusmateriaalina

Hirsi on monipuolinen rakennusmateriaali. Hirsirakentaminen koki inflaation betonielementtien tultua markkinoille. Tällä hetkellä hirsirakentaminen koetaan jälleen salonkikelpoiseksi, joten kouluja, päiväkoteja sekä muita julkisia rakennuksia rakennetaan taas hirrestä. Hirsi taipuu kaikenlaiseen rakentamiseen, joten sitä ei voi sulkea ulos juuri mistään rakennusprojektista vaihtoehtona. Hirrestä rakennettuja korkeita kerrostaloja ei ole vielä tehty, mutta sellaisesta on jo olemassa suunnitelmia. Kokonaan hirrestä rakennettu kerrostalo toteutetaan jo lähivuosien aikana.

Ketkä haluavat hirsimökin, hirsisaunan tai hirsitalon?

Kaikkia asiakkaitamme yhdistää palava halu rakentaa hirrestä. Syitä on monia; isovanhemmilta tai vanhemmilta peritty hirsimökki ei vastaa enää tämän päivän tarpeita ja se vaatii suurempaa laajennusta. Vihreitä arvoja vaalivat valveutuneet kuluttajat pohtivat myös sitä, miten jokainen meistä voi vaikuttaa omalta osaltaan ilmastonmuutokseen. Puu on myös usein materiaalina monelle se ainoa ja ehdoton vaihtoehto. 2019 vuonna hirsirakentamisesta voidaankin puhua megatrendinä, joka yhdistyy ilmastoon ja vihreisiin arvoihin.

Meidän tyypillinen asiakas tulee kaupungista. Rakennamme hirsimökkejä, hirsitaloja, hirrestä tehtyjä aittoja ja muita hirsirakennuksia pääsääntöisesti Etelä-Suomessa. Ydinalueena tehtaan lähialueet Varsinais-Suomessa, Turun saaristossa, Uudellamaalla ja Hämeessä.

Asiakkaiden keskimääräistä ikää on usein hyvin vaikea arvioida. Asiakkaat voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään: 50-70 vuotiaat, sekä nuorempi uuden sukupolven hirsirakentamisesta kiinnostunut väki, ketkä ovat toisen polven loma-asujia. Hirsimökeistä ja hirsitaloista kiinnostuneet asiakkaat tulevat pääsääntöisesti Turusta, Salosta, Lohjalta, Kirkkonummelta sekä Espoosta, Helsingistä sekä muualta pk-seudulta.

Hirrestä rakentaminen vaatii pitkää sitoutumista

Hirsimökki, hirsisauna ja hirsitalo eivät ole hinnaston halvimmasta päästä. Alan ja tekniikan kehittyessä jatkuvasti Vehasen Talot pystyvät tekemään hirrestä jo mitä tahansa. Arkkitehtuuri ei ole esteenä, sillä hirsi taipuu monenlaiseen arkkitehtuuriin. Perinteisiä haasteita ja rajoitteita on poistettu vuosien varrella erittäin paljon.

Hirressä ei ole keinotekoisia materiaaleja, jotka voivat aiheuttaa rasituksia rakenteille. Hirsi on yksinkertainen a helppo rakentaa. Se on luonnon oma materiaali, joka kestää kotimaisia olosuhteita. Aito hirsitalo on myös paras vaihtoehto terveydestään huolehtivalle, sillä hirsirakennusten selkeän seinärakenteen vuoksi homeongelmat ovat hirsirakennuksissa erittäin harvinaisia.

Vehasen tapa rakentaa hirrestä

Rakennamme aina asiakkaan toiveiden mukaisia uniikkeja hirsirakennuksia. Hirsimökit, -saunat, -aitat ja loma-asunnot tehdään mittatilaustyönä avaimet käteen palveluna. Meille mikään ratkaisu ei ole mahdoton. Teemme juuri sellaisen rakennuksen hirrestä, jonka sinä haluat.

Suunnittelupalvelumme on erittäin monipuolista. Sinulla ei tarvitse olla valmista suunnitelmaa, sillä autamme sinua projektin alusta alkaen toteuttamaan juuri ne unelmat, joita sinulla on. Meiltä löytyy valmiita talomalleja, mutta jokainen hirrestä valmistettu kokonaisuus voidaan aina räätälöidä vastaamaan sinun toiveita, tai valmiita piirustuksia.

Jokainen projektimme alkaa kysymyksellä: ”mitä sinä haluat?”. Kuten edellä mainitsin, meiltä kyllä löytyy valmiita talopaketteja niitä etsiville. Monesti asiakkaiden ensimmäinen kommentti yhteydenoton yhteydessä on ”Aijaa, siis teettekö te enemmänkin yksilöllisiä hirsimökkejä ja hirsitaloja kuin vain valmiita talomalleja?”. Vehasen Talot rakentaa hirrestä kaikkea, mitä ikinä toivotkin.

Vehasen Talot rakentavat kaikkea, mitä hirrestä voi rakentaa

Talomalliston valmiiden ratkaisuiden lisäksi teemme yksilöllisiä ja näyttäviä rakennuksia hirrestä. Autamme sinua toteuttamaan unelmasi, olipa se sitten hirsimökki, hirsisauna, hirrestä rakennettu aitta / vierasmaja, tai hirsivalmisteinen loma-asunto. Valmistamme myös mittatilaustyönä tehtyjä hirrestä valmistettuja omakotitaloja.

Missä Vehasen hirrestä valmistettuja rakennuksia voi nähdä?

Tämän vuoden kaukaisin kohteemme on ollut Sallassa, jonne toimitettiin arkkitehtuurillisesti kaunis hirsimökki. Pääsääntöisesti meidän kohteita näkee seuraavilla alueilla: Turku, Parainen, Naantali, Kustavi, Taivassalo, Kemiö, Sauvo, Lohja, Kirkkonummi, Espoo sekä tietenkin Turun saaristo. Saaristossa rakentaminen on erittäin lähellä sydäntämme, sillä se haastaa meitä ylittämään asiakkaan toiveiden lisäksi oman osaamisemme. Meidän pääsääntöinen asiakaskunta tuleekin juuri näiltä alueilta, sekä Helsingistä. Yhteinen tekijä suurelle osalle asiakkaitamme on se, että heidän vapaa-ajan kohteet sijaitsevat Varsinais-Suomen alueella.

Eikö tonttisi sijaitse Varsinais-Suomessa? Ei hätää, rakennamme sinulle unelmiesi hirsimökin, hirsisaunan tai hirsitalon juuri sinne, minne haluat. Suunnittelupalvelumme auttaa sinua saavuttamaan kaikki unelmasi avaimet käteen -palvelumme avulla. Voit myös tulla meidän puheille sen jälkeen, kun sinulla on arkkitehdin tai suunnittelutoimiston tekemä valmis pohjapiirros hirsirakennuksesta.

Ota yhteyttä myyntiimme ja kerro meille, millaiset toiveet täytämme. Nähdään yhteisen pöydän äärellä, tai suoraan työmaalla.

Aurinkoista rakennuskesää,

Vehasen Talot Oy

Matti Lehtola
Toimitusjohtaja
02 777 611
matti.lehtola@vehasen.fi

Kaikki tuotteemme ovat

100% kotimaisia

materiaalista käsityöhön

Satoja rakennuksia ympäri maailmaa

 

Vehasen Hirsitaloilla on perinteitä kuudenkymmenen vuoden ajalta. Olemme vuosikymmeniä tehneet hirsitaloja maailmankansalaisille Keski- ja Etelä-Euroopassa, Kaukoidässä ja kotimaassa. Vaativien vientiprojektien myötä olemme saaneet valtavan paljon kokemuksia ja saaneet tehdä innovatiivisia rakenneratkaisuja. Tiedämme, millainen talon tulee olla, jotta se kestää myrskytuulet, lumikuormat ja pienet maanjäristykset. Voit luottaa Vehasen laatuun, niin tekevät tuhannet muutkin.